Znany kandydatów na stanowisko Sekretarza Miasta

Do niedawna funkcję sekretarza miasta pełnił Waldemar Siurek. O zmianie na tym stanowisku mówiło się już jakiś czas. Na ostatniej sesji rady miasta o tę sprawę pytał radny Alternatywy dla Łukowa, Piotr Płudowski. Nie będziemy się rozwodzić na temat dyskusji na ten temat, bo toczy ona się nadal w sferze społecznej.

Burmistrz ogłosił konkurs na to stanowisko, a dziś poznaliśmy dwóch kandydatów, przed którymi faza zasadnicza konkursu, czyli jakbyśmy to nazwali potocznie – rozmowa kwalifikacyjna. Po spełnieniu wymogów formalnych, do konkursu zostali zakwalifikowani: Mirosław Kałuski i Ryszard Szczygieł.

O tym drugim dużo szybciej znaleźć informację, gdyż to mieszkaniec Łukowa i Naczelnik Wydziału Informatycznego łukowskiego magistratu. Ponadto Ryszard Szczygieł jest pracownikiem biura senatorskiego Stanisława Gogacza oraz pełni funkcję sekretarza zarządu powiatowego Prawa i Sprawiedliwości (taka informacja widnieje na dzień dzisiejszy na stronie internetowej www.pis.lukow.pl oraz www.burmistrz.lukow.pl).

zarzad_powiatowy_pis

Pana Mirosława Kałuskiego nie znamy z działalności na terenie Łukowa, ale źródłem naszych informacji jest internet. Przybliżamy dość ogólnie Jego działalność publiczną: wieloletni wójt gminy Radzyń Podlaski, sekretarz miasta i zastępca burmistrza Radzynia Podlaskiego w poprzedniej kadencji. Pan Mirosław jest również prezesem radzyńskiego Oddziału Miejsko-Gminnego OSP.

Wybór odpowiedniego kandydata, sekretarza wydaje się dość trudny, ale czy niełatwy do przewidzenia? Czekamy z niecierpliwością na nowego sekretarza, z racji tego że to stanowisko jest najważniejszym, po burmistrzu stanowisku urzędniczym w mieście. Panowie, powodzenia w konkursie! Niech wygra lepszy!

PS. Dla zainteresowanych link do ogłoszenia w Biuletynie Informacji Publicznej: http://umlukow.bip.lubelskie.pl/index.php?id=62&p1=szczegoly&p2=939732